21 Ocak 2010 Perşembe

CEBiRSEL iFADELERDE ÇARPMA iŞLEMi

Konu:Cebirsel ifadelerde Çarpma işlemi

Daha önceki konumuzda Cebirsel ifadelerde Toplama ve Çıkarma İşlemi ni görmüştük.
Şimdiki konumuz ise Cebirsel ifadelerde Çarpma işlemi
Hatırlayacaksınız; toplama ve çıkarma işlemi yaparken benzer terimlerin olması gerekiyordu.
Çarpma işleminde ise benzer terim şartı yok.
Her terim diğeriyle çarpılabilir.
Örneğin; 2x ile 3y toplanamaz fakat çarpılabilir.
2x.3y = 6xy eder.
Görüldüğü gibi 2 ile 3 çarpıldığında 6 sonucunu elde ederiz.
x ile y benzer değildir bu yüzden yan yana yazıyoruz.
http://odevlerr.blogspot.com ödev - türkçe - matematik - ödevler - turkce - bilgisayar - megep - sınıf - ders ödevler - ders not Peki bazı durumlara bakalım.


http://odevlerr.blogspot.com ödev - türkçe - matematik - ödevler - turkce - bilgisayar - megep - sınıf - ders ödevler - ders not











 Yukarıdaki 1. örnekte x ten 2 tane olduğu için bu x in üzerine 2 olarak yazıldı. ÇArpma işleminde bu şekilde yapıyoruz. y bir tane olduğu için diğerinin yanına olduğu gibi yazıldı.

 2. örnekte ise katsayılar işaretleriyle beraber çarpıldı.a dan 3 tane olduğu için bu üslerine 3 olarak yazıldı.( birincide a 2 tane, bu üssünde yazıyor, ikincide ise üssüne birşey yazmasa da bir tane var. )

 3. örnekte katsayılar çarpıldı.-120 bulundu. m den 3 tane olduğu için bu üssüne yazıldı.n den de 2 tane olduğu için üzerine 2 yazıldı.
Gördüldüğü gibi benzer terim falan aramıyoruz. Aynı olan bilinmeyenlerden kaç tane varsa onu üzerine yazıyoruz.
Şimdi dağılma özelliğinin de içinde olduğu çarpma işlemlerine bir göz atalım
http://odevlerr.blogspot.com ödev - türkçe - matematik - ödevler - turkce - bilgisayar - megep - sınıf - ders ödevler - ders not













  • Yukarıdaki örneğin 1. sinde 2x sayısı paranteze dağıtılacak. Önce 3x ile, sonra 4y ile çarpılıyor. Bu, kolay olan bir dağılmaydı. Şimdi diğerine bakalım.
  • 2. örnekte ise, birinci parantezdeki terim 2 tane, bu terimler tek tek diğer parantezdeki terimlerle çarpılacak.http://odevlerr.blogspot.com ödev - türkçe - matematik - ödevler - turkce - bilgisayar - megep - sınıf - ders ödevler - ders not DİKKAT! dağılma özelliğinde özellikle terimlerin önündeki işaret çarpımlarına dikkat edilmeli. Birinci parantezdeki birinci terim diğer parantezdeki 2 terimle de tek tek çarpıldı, sonra ise birinci aprantezdeki ikinci terim diğer parantezdeki 2 terimle tek tek çarpıldı.İşaretlere dikkat edildi. Zaten, hangi terimelrin birbiriyle çarpıldığı ok ile gösterilmekte.
____________________ETİKETLER_______________

cebirsel ifadelerde çarpma işlemiyle ilgili testler, cebirsel ifadelerde dağılma özelliği  , cebirsel ifadelerde çarpma işlemi , 7 sınıf cebirsel ifadelerde çarpma işlemi , sınıf , cebirsel ifadelerle çarpma işlemi , cebirsel ifadelerde çarpma , cebirsel ifadelerde toplama işlemi , çarpma işlemi , cebirsel ifadelerde çıkarma işlemi , cebirsel ifadelerde toplama , cebirsel ifadelerde bölme , cebirsel ifadelerde çarpma , cebirsel ifadelerde işlemler , cebirsel ifadelerde işlem , cebirsel ifadelerde işlemi , cebirsel ifadelerde toplama çıkarma , harfli ifadelerde , cebirsel ifadelerle toplama , cebirsel ifadelerle ilgili sorular , cebirsel ifadelerle işlemler , cebirsel ifadeleri , cebirsel , cebirsel ifadeler ile ilgili sorular , kesirlerle çarpma işlemi , çarpma işlemi nedir , üslü sayılarda çarpma işlemi , kareköklü sayılarla çarpma işlemi , kareköklü sayılarda çarpma , tam sayılarda çarpma işlemi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder